Havtornscheesecake

En lyxig havtornscheescake är en stående favorit på kalaset.

Recept

25.11.2021
Havtornscheesecake

Botten:

200 g digestivekex

100 g smör

Fyllning:

375 g färskost

75 g créme fraiche

1 dl socker

1/2 dl vetemjöl

1/2 vaniljstång

2 ägg

2 äggulor

70 g pressad havtorn

Topping:

2 burkar Granholm's Havtornsgelé 210 g

Gör såhär:

Blanda digestivekex med rumstempererat smör i matberedare. Lägg bakplåtspapper på underdelen av en löstagbar kant-formen och platta ut "pajskalet" på bakplåtspappret. Lägg i kylen 1-2 timmar.

Under tiden förbereds fyllningen. Vispa osten och créme fraiche slät med elvisp eller matberedare. Tillsätt ett ägg i sänder, sedan resten av ingredienserna till fyllningen.

Häll fyllningen i formen och grädda i 125 grader i ca 20 minuter. Låt kakan svalna. 

Havtornsgelén värms upp i en kastrull. När gelén återgått till flytande form (får ej vara för varm) kan den hällas på den svalnade cheesecaken. Låt gelén svalna och för bästa resultat ställ kakan i kylen i 4-5 timmar.